De temperaturen worden gevoelig frisser en de eerste (nacht)vorst komt eraan. Om ervoor te zorgen dat jouw (zwem)vijver of zwembad feilloos de winter doorkomt, hebben we hieronder een aantal tips gebundeld.
- Snoei moerasplanten terug als dit nog niet gebeurd is.
- Afgevallen bladeren en ander organisch materiaal verzuren het vijvermilieu en dit kan in het voorjaar een algenexplosie veroorzaken. Verwijder dus zoveel mogelijk afgevallen bladeren uit de vijver.
- Laat het waterniveau van de vijver ietsje zakken. Aangezien ijs meer volume heeft dan water, zou een ijslaag op de vijver schade aan dekstenen kunnen veroorzaken. Als het water lager staat, is die kans kleiner.
- Zorg voor beluchting en installeer een goede luchtpomp, de vissen zullen je dankbaar zijn. De opborrelende luchtbellen voorkomen dat de vijver volledig dichtvriest, zo kunnen kwalijke rottingsgassen steeds uit de vijver ontsnappen. Bovendien zorgen de luchtbellen ook voor extra zuurstof in het water.
- UV-lampen kunnen tijdens deze koudere periode uitgeschakeld worden, dit scheelt in de portemonnee. Zorg er wel voor dat het toestel niet beschadigd kan raken door de vorst.
- Aangezien stromend water minder snel bevriest, blijft de vijverpomp ook in de winter best aan staan. Beschik je over twee pompen, kan je wel overwegen om er eentje uit te zetten. Regelbare pompen kan je nu op een lager debiet zetten. Minder verbruik, dus meer budget voor het eindejaar!
- Stel je zwembadpomp in op winteruren, let er wel op dat je bij felle nachtvorst en zeker bij vorst overdag de pomp manueel aanzet om te voorkomen dat de leidingen bevriezen.
- Staat er een warmtepomp op jouw bad, koppel deze dan af en verzeker je ervan dat er geen water meer in het toestel of de leidingen zit.
- De technische ruimte (bv. tuinhuis of kelder) moet zeker vorstvrij blijven.
- Zitten jouw technieken verstopt in onze technische kast? Vergeet dan zeker niet het verwarmingselement aan te zetten zodat het leidingwerk zeker niet kan bevriezen.
- Heeft jouw zwembad een inbouwrolluik, dan zitten de lamellen best onder water, als dat niet mogelijk is, scherm je ze best af van de zon. Maak ook de rolluiknis grondig schoon. Organisch materiaal kan in de nis beginnen gisten waardoor de lamellen kunnen verkleuren.
- Plaats een winterzeil over je zwembad.
Twijfel je? Neem dan gerust contact met ons op en wij geven je graag advies.
Heb je liever dat één van onze specialisten bij jou langs komt om het winteronderhoud te verzorgen? Geen probleem, wij maken een gaatje vrij in onze planning!